De Bachelorproef

Beste lezer

Wij zijn Roeland Verhelle & Gianni Leuntjens.

Deze website is onderdeel van onze bachelorproef in het jaar 2022 - 2023, in functie van het onderwijsvak muzikale opvoeding.

100 jaar geleden werd de Hongaarse componist György Ligeti geboren. Ondanks het feit dat de componist helaas overleden is, willen we hem toch op een gepaste wijze eren.

György Ligeti was een man die voor veel vernieuwing heeft gezorgd binnen de twintigste-eeuwse klassieke muziek. Toch vinden we zelden verwijzingen naar hem in cursussen muzikale opvoeding (MO) en Artistieke vorming (AV). We merken dat leerkrachten weinig de componist en zijn werken gebruiken als lesonderwerp.

Om dit probleem aan te pakken, hebben we onderzocht wat de reden hiervoor is. Leerkrachten bezitten over te weinig informatie over György Ligeti. Ook is hierover te weinig lesmateriaal te vinden. Daarnaast hebben leerkrachten vaak tijd te kort om de componist aan hun lessenpakket toe te voegen.

Als onderdeel van onze bachelorproef hebben we dan ook een inspiratiebundel ontwikkeld zodat we het voorbereidingswerk van de leerkrachten wat kunnen verlichten. We hebben hierbij de focus gelegd op de twee eerder genoemde onderwijsvakken MO en AV. Zoals de naam het al zegt, kunnen leerkrachten inspiratie halen uit het lesmateriaal dat op deze website terug te vinden is.

Bij opmerkingen of bedenkingen mag u ons gerust contacteren. Dan kijken wij of een aanpassing nodig is.

Met muzikale groeten

Roeland Verhelle & Gianni Leuntjens